De tune van het Spijt me door de jaren heen

Vernieuwing betekent niet altijd verbetering. Dat bleek wel weer toen Caroline Tensen terugkeerde met een vernieuwde versie van haar goedmaak-programma Het spijt me. Het originele liedje van Anita Meyer was vervangen door een eigentijds hiphop-nummer en kijkers schrokken zich een hoedje. Naar aanleiding van de kritiek besloot RTL uiteindelijk de oude tune terug te halen. Een overzicht van de muziek van Het spijt me door de jaren heen.

Het spijt me begint als ‘het bloemetje’ in de 5 Uur Show en wordt in 1993 een zelfstandig programma. De show van Caroline Tensen roert de kijker iedere week tot tranen met verzoeningspogingen tussen gebrouilleerde vrienden en families. Het is altijd weer spannend: staat degene achter de deur of niet? Miljoenen kijkers zitten nagelbijtend voor de buis te wachten tot die deur eindelijk opengaat.

Anita Meyer zingt de begintune. De muziek is van RTL-huiscomponisten Hans van Eijck en Ronald Schilperoort, Bert van der Veer schrijft de tekst. Hij is programmadirecteur bij RTL en was eerder verantwoordelijk voor de tekst van het Goede tijden, slechte tijden-titellied. Een lange versie van het Spijt me komt uit op single en bereikt de Top 40.

Er worden speciale versies gemaakt voor de kerstuitzendingen. Ook is de tune te horen in de Portugese variant van het programma, waar zangeres Rita Guerra ‘Perdoa-me’ zingt.

Nieuwe jasjes

De eerste opname van de tune gaat vijf jaar mee. In 1998 wordt Het spijt me opgefrist en komt er een remix van het muziekpakket. Anita Meyer blijft, maar de bumpers en opkomstmuziekjes worden opnieuw opgenomen met saxofoon. Dat is in die tijd een trend bij RTL en gebeurt ook bij programma’s als Koffietijd en Eigen huis en tuin. Een jaar later stapt Caroline Tensen over naar de TROS en stopt Het spijt me na ruim zes jaar.

Na lange tijd keert het programma in 2011 voor één reeks terug bij RTL met John Williams als presentator. Het wordt nu niet meer in de studio opgenomen, maar op locatie. Anita Meyer zingt een nieuwe versie van de bekende tune in. Endemol-huiscomponist Guido Heeneman en Fons Merkies produceren deze versie.

Anita eruit, Anita erin

In april 2019 wordt bekend dat Caroline Tensen terugkeert bij RTL en dat ze een vernieuwde, ‘bredere’ versie van Het spijt me gaat presenteren. De titelsong van Anita Meyer zal verdwijnen. “Er komt een andere, moderne tune. Dus echt niet meer die van Anita Meyer. De boel wordt flink opgefrist”, zegt Caroline tegen AD (AD, 2 april 2019).

Vlak voor de eerste uitzending is Caroline te gast bij Eva Jinek. Aan tafel wordt verbaasd gereageerd op het feit dat de oude titelsong niet terugkeert. “Grappig dat iedereen daarover begint”, zegt Caroline. “We hebben er heel lang over vergaderd, maar hij is echt gesneuveld.”

Er wordt gekozen voor hedendaagse hiphop van het duo Smash&Aries, die samen met zangeres JamesDee de studio induiken voor een nieuwe titelsong.

De kijkers schrikken zich een hoedje van de verandering. Het regent klachten op sociale media tijdens de uitzending. Het AD houdt een poll waaruit blijkt dat maar liefst 80% van de 4352 stemmers vindt dat de oude tune behouden had moeten blijven.

Daarop besluit RTL de originele tune van Anita Meyer toch terug te laten keren. “We vonden het liedje wat er nu in zat leuk en van deze tijd. Maar als zoveel mensen dat aangeven is het een kleine moeite om het liedje van Anita terug te brengen“, zegt de zender. De meest recente versie uit 2011 wordt uit de kast getrokken.

Anita Meyer zelf laat weten dat ze erg enthousiast en blij is dat haar liedje weer te horen zal zijn (NU.nl, 10 september 2019). En de kijker? Die zal Het spijt me als vanouds weer herkennen aan de vertrouwde klanken van de zangeres die al 26 jaar verbonden is aan het programma.

Foto: RTL.