De tune van Goede tijden, slechte tijden door de jaren heen

‘De tijd van onbezorgdheid is voorbij.’ Met die legendarische woorden begon op 1 oktober 1990 de allereerste soap van Nederlandse bodem genaamd Goede tijden, slechte tijden (GTST). De tune kende door de jaren heen vele variaties, gezongen door bekende en minder bekende stemmen. Eind 2019 is afscheid genomen van de iconische titelsong en werd een nieuwe leader geïntroduceerd van nog slechts vijf seconden. Een overzicht van de tune van GTST door de jaren heen.

Producent Joop van den Ende koopt in mei 1990 de rechten van de Australische soap The Restless Years. Hij gaat de serie bewerken voor de nieuwe commerciële zender RTL. Het moet een nieuw ankerpunt worden in de herkenbare vooravond met de 5 Uur Show, RTL Nieuws en Rad van Fortuin (Andere Tijden, 25 september 2014). Het blijkt lastig om een goede titel voor de serie te bedenken.

Na 33 afgekeurde titelsuggesties komt RTL-programmadirecteur Bert van der Veer samen met de Australische producent Reg Watson op ‘Goede tijden, slechte tijden’. Om Joop van den Ende te overtuigen, schrijft Bert met behulp van een rijmwoordenboek een titelsong. RTL-huiscomponist Hans van Eijck bedenkt er een melodie op en maakt een demo. Die demo geven ze aan de chauffeur van Joop, die het lied in de auto speelt, waarop Joop zegt: ‘We hebben een titel.’ (NU.nl, 17 oktober 2014).

Hans van Eijck en zijn producer Ronald Schilperoort nemen de tune op met Lisa Boray en Louis de Vries.

Aan de opname van de tune komt geen echt instrument te pas. De tune wordt geprogrammeerd met het M1-keyboard van Korg, vertelde Ronald Schilperoort in een interview met Muziekgeheimen.

ZIE OOK: ‘Het is bikkelhard werken, maar het is mijn passie’ – De carrière van componist en producer Ronald Schilperoort

De serie komt wat moeilijk op gang, maar na een paar maanden kan Nederland geen genoeg meer krijgen van alle sores en intriges van de familie Alberts en consorten. Begin 1991 komt een lange versie van de titelsong uit op single. Het nummer haalt de negende positie in de Top 40 en de achtste positie in de Single Top 100.

Een nieuw arrangement

De eerste versie van de titelsong houdt het maar liefst vijf jaar lang vol. Dat is best bijzonder in een tijd waarin de technische ontwikkelingen snel gaan en muziek al snel verouderd klinkt. In 1995 is het dan ook de hoogste tijd voor een nieuw arrangement. Lisa Boray en Louis de Vries maken plaats voor Ingrid Simons, een veelzijdige achtergrond- en studiozangeres en de stem achter Rainbow in the sky van DJ Paul Elstak.

ZIE OOK: Deze zangeres zong de happy hardcore-hit Rainbow in the sky

Componisten/producers Hans van Eijck en Ronald Schilperoort verzorgen wederom de opname. Een leuk detail is dat er geen nieuwe eindleader wordt gemaakt. Van de originele eindleader uit 1990, met gitaar uit de Korg, is destijds ook een versie met saxofoon opgenomen. Deze wordt vanaf nu gebruikt bij de aftiteling.

Er wordt ook een nieuwe opname van de single-versie gemaakt. Ingrid Simons zingt het lied samen met Martijn Schimmer, een van de producers van Hans van Eijck.

Vernieuwingsdrang

Eind 1998 komt Joop van den Ende met het plan om GTST op te frissen, zowel qua inhoud als qua vorm (Volkskrant, 19 december 1998). Datzelfde jaar is de programmering van RTL al onder handen genomen door Bert van der Veer en kregen programma’s als Koffietijd, Het spijt me en Eigen huis en tuin een opgefriste tune, met saxofoon. Hetzelfde gebeurt in 1999 met GTST.

Hans van Eijck en Ronald Schilperoort voegen aan het arrangement uit 1995 een laag met funky saxofoonaccenten toe. De tune krijgt hierdoor een eigentijdser en voller geluid. Er komt nu toch ook een eindleader in het nieuwe arrangement. Het seizoen daarna verdwijnt de klassieke eindleader en komt hiervoor een vooruitblik op de volgende uitzending in de plaats.

In 2003 wordt de 2500ste aflevering van GTST uitgezonden. Ronald Schilperoort krijgt de opdracht om de titelsong drastisch in te korten, tunes op televisie duren tegenwoordig niet langer meer dan zo’n 30 seconden. Het couplet wordt geschrapt en van de opname uit 1999 blijft alleen nog het refrein over. Grappig feitje: voor het intro van deze bewerking gebruikt hij de eerste noten van de single-versie uit 1995.

Van oud naar jong naar oud

De serie krijgt in 2005 te maken met een grote leegloop van acteurs. Met de komst van nieuwe, jonge personages, wil GTST gaan verjongen. Verschillende producers doen mee aan een pitch om de titelsong in een vernieuwd jasje te steken, onder wie Ronald Schilperoort en Martijn Schimmer. Na het horen van de voorstellen trekt Endemol de conclusie dat het tijd is voor een grotere verandering.

De producent besluit de klassieke GTST-tune na vijftien jaar te willen vervangen. Martijn Schimmer bedenkt een nieuwe titelsong die wordt goedgekeurd. Op het laatste moment houdt RTL het tegen.

Beluister hier een fragment van de titelsong van Martijn Schimmer:

Nieuwe GTST-titelsong van Martijn Schimmer (BNN Today, 26 november 2012)

Uiteindelijk wordt het een nieuw, stevig arrangement van de originele tune, geproduceerd door Ronald Schilperoort en ingezongen door Erica Young.

In 2007 beginnen de kijkcijfers van GTST te dalen, een dieptepunt wordt bereikt begin 2008. Meerdere vertrouwde personages vertrekken en er komt een nieuw gezin om het familiegevoel terug te brengen. De beeldleader wordt versneld om plaats te maken voor vier extra karakters, waardoor ook de muziek moet worden aangepast. Er wordt meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om het arrangement weer aan te laten passen door Ronald, nu in poprock-achtige stijl. Sarina Kuipers verzorgt de zang.

Jubileumleaders

Op 1 oktober 2020 komt er ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van GTST een nieuwe leader. Je zou denken dat een jubileum de perfecte gelegenheid is voor nostalgie, maar niets is minder waar. Er wordt voor het eerst gevarieerd op de originele melodielijn en akkoorden, waardoor de tune een heel nieuw gevoel krijgt. De lengte wordt nog verder ingekort tot de helft van het refrein. Het enige wat verwijst naar vroeger tijden is dat de tune weer een rustige balladstijl heeft.

Ronald Schilperoort maakt het arrangement, samen met de nieuwe Endemol-huiscomponist Guido Heeneman doet hij de stemopnames met zangeres Lysa Schenkers.

Begin 2014 wordt de stem van Lysa vervangen door die van April Darby, bekend van The Voice of Holland. De reacties op sociale media liegen er niet om, kijkers vinden dat ze vals klinkt. Wie verantwoordelijk is voor deze opname – waarop ook een merkwaardige koorpartij te horen is – blijft een raadsel. Ronald Schilperoort doet niets meer voor Endemol en Guido Heenman laat Muziekgeheimen weten dat hij het in ieder geval niet was. Na twee weken keert de vorige tune weer terug (BN DeStem, 15 januari 2014).

Later in 2014 wordt de 5000ste aflevering tijdens jubileumseizoen 25 aangegrepen om weer een nieuwe titelsong te introduceren. Endemol verrast vriend en vijand door nu wel te kiezen voor nostalgie. De klassieke eerste zin ‘De tijd van onbezorgdheid is voorbij’ keert zelfs terug. Guido Heeneman en Fons Merkies produceren deze tune, Jill Helena en Jamai Loman worden gevraagd voor de zang. Jamai komt er niet op tijd uit met Endemol en wordt op het laatste moment vervangen door Jaap Reesema (AD, 14 oktober 2014).

De tijd van onbezorgdheid is nu echt voorbij

In 2018 is het weer gedaan met de tijd van onbezorgdheid, wanneer de boel opnieuw op de schop gaat. De leader duurt dit keer maar twintig seconden. De nieuwe, ingekorte tune, opgenomen door Guido Heeneman en gezongen door Lisa Loïs, past volgens Endemol beter bij deze tijd. Goede tijden, slechte tijden is ook online te bekijken en mensen kijken er vaak meerdere achter elkaar. Daar past een kort intro goed bij, vindt de producent (AD, 31 augustus 2018). De leader gaat niet lang mee, want nieuwe veranderingen zijn alweer op komst.

De kijkcijfers van Goede tijden, slechte tijden komen in de grootste val ooit terecht. Eind 2019 komt Endemol met een noodplan om de soap weer op de rit te krijgen. Er komt weer een nieuwe familie, nieuwe decors en, uiteraard, een nieuw intro.

Het is een historisch moment. Er wordt afscheid genomen van de traditionele leader. Wat overblijft is een logo-animatie van slechts vijf seconden met één gezongen tekstregel: ‘Goede tijden, slechte tijden’, in de muzikale stijl van de laatste, volledige leader.

Vlak voor het dertigjarig jubileum komt daarmee einde aan de traditionele titelsong van Goede tijden, slechte tijden, die door de jaren heen geen onbezorgde tijden, maar wel veel geluk en verdriet heeft gekend.

Beluister hieronder een exclusieve montage van de tune van Goede tijden, slechte tijden door de jaren heen:

De GTST-tune door de jaren heen: 1990, 1995, 1999, 2003, 2005, 2008, 2010, 2014 (tijdelijke versie), 2014 en 2018.

Foto: RTL.