Primeur: SMP Amsterdam maakt nieuwe muziekscore GTST

Muziekgeheimen kan exclusief melden dat SMP Amsterdam de nieuwe muziekscore maakt voor Goede tijden, slechte tijden. De afgelopen negen jaar was Fons Merkies hiervoor verantwoordelijk. Daarvoor was het Ronald Schilperoort die 21 jaar lang de scores voor de soap maakte.

Het veranderen van de muziek sluit aan op de vernieuwingsslag die de soap doormaakt. Eind vorig jaar kwam Endemol met een noodplan om Goede tijden, slechte tijden weer op de rit te krijgen. De kijkcijfers waren in de grootste val ooit terecht gekomen. Er werden inhoudelijke veranderen doorgevoerd en er kwam een nieuw intro. Hiermee werd na bijna dertig jaar afscheid genomen van de legendarische begintune.

Derde grote verandering

Nu worden ook de scores vernieuwd. Het is de derde keer dat hier een grote verandering plaatsvindt. In de eerste periode van de soap, begin jaren 90, maakte componist Ronald Schilperoort een aantal vaste muziekthema’s die onder de scènes gemonteerd konden worden, maar al snel ging hij alle muziek live onder de beelden inspelen. Hij was de eerste in Nederland met deze werkwijze. Na 21 jaar werd Ronald vervangen door Fons Merkies.

ZIE OOK: De tune van Goede tijden, slechte tijden door de jaren heen

Waar Ronald veel geluiden uit zijn synthesizer haalde en zelf wat live-instrumenten speelde, dwong Fons Merkies bij zijn aantreden af om alleen te werken met echte instrumenten. Hij speelde de muziek niet live in onder de beelden, zoals zijn voorganger dat deed. Fons nam geregeld een serie nieuwe muziek op en maakte deze passend onder iedere aflevering. Hij werkte niet met vaste thema’s per verhaallijn. Je hoorde een aantal maanden verschillende muziekstukken door elkaar gebruikt, waarna er weer een pakketje nieuwe scores kwam.

ZIE OOK: ‘Het is bikkelhard werken, maar het is mijn passie’ – De carrière van componist en producer Ronald Schilperoort

SMP Amsterdam

Vanaf nu wordt de muziek van GTST verzorgd door SMP Amsterdam. De eigenaar van SMP Amsterdam, Martijn Schimmer, is geen onbekende bij de soap. Hij zong in 1995 de vernieuwde titelsong en maakte in 2005 een geheel nieuw intro, dat op het laatste moment door de producent werd afgekeurd. Een leuk weetje is dat Martijn in de jaren 90 werd opgeleid door de eerste GTST-componist Ronald Schilperoort. Zij waren beiden werkzaam voor Hans van Eijck, die de begintune van Goede tijden, slechte tijden schreef.

Foto: RTL.